αρθροσκοπηση γονατος

Η αρθροσκόπηση είναι η μέθοδος επιλογής για τη διάγνωση ενδαρθρικών παθήσεων γόνατος και πραγματοποιείται κυρίως στο χειρουργείο χορηγώντας στον ασθενή γενική ή περιοχική αναισθησία. Ο Ορθοπεδικός κ. Αθανάσιος Ι. Γεωργοκώστας προσφέρει πλέον την επιλογή αρθροσκοπήσεως στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, προσφέροντας εικόνες υψηλής ποιότητας και διευκολύνοντας τη διάγνωση σύνθετων περιπτώσεων.

Αρθροσκόπηση γόνατος στο ιατρείο

“Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική που δίνει στον χειρουργό εικόνες μέσα από την άρθρωση πολύ υψηλής ευκρίνειας- συχνά καλύτερες από μια μαγνητική- και επιτρέπουν στον ασθενή να αποφύγει την αναισθησία και να φύγει από το ιατρείο περπατώντας”, λέει ο κ. Γεωργοκώστας. “Σύμφωνα με την εμπειρία μας είναι μια ασφαλής και οικονομικά αποδοτική μέθοδος που επιτρέπει στον Ορθοπεδικό την ακριβή διάγνωση”.

Η νέα αυτή μέθοδος, εγκεκριμένη από την Αμερικάνικη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι μια πολύ βελτιωμένη έκδοση σε σχέση με τα παλαιότερα συστήματα αρθροσκόπησης στο ιατρείο που χρειάζονταν αρθροσκοπικό πύργο και ειδικό σύστημα έκπλυσης. “Τα παλαιότερα συστήματα δεν ήταν πρακτικά να χρησιμοποιηθούν στο ιατρείο. Σήμερα με την χρήση μιας πολύ λεπτής βελόνης-οπτικής ίνας η οποία συνδέεται σε ένα tablet μπορούμε να διαγνώσουμε σύνθετα προβλήματα, έχοντας εικόνες υψηλής ποιότητας”, εξηγεί ο ειδικός.

Ενδείξεις

Η αρθροσκόπηση στο ιατρείο είναι κυρίως χρήσιμη σε ασθενείς στους οποίους η μαγνητική δεν είναι επαρκής διαγνωστικά. “Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε προβλήματα μετά από ένα χειρουργείο, όπως και σε σύνθετες οστεοχόνδρινες βλάβες, ρήξεις μηνίσκου ή προσθίου χιαστού συνδέσμου, όπου η μαγνητική αποτυγχάνει να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις”, αναφέρει ο κ. Γεωργοκώστας. Επίσης μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή σε ασθενείς που δεν μπορούν να κάνουν μαγνητική εξαιτίας κλειστοφοβίας, ή επειδή φέρουν βηματοδότη και μεταλλικά ένθετα. Ο κος Γεωργοκώστας επισημαίνει ότι αποτελεί μια ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί περίπου 15 λεπτά και οι εικόνες μέσα από την άρθρωση επεξεργάζονται και δίνονται στον ασθενή αμέσως μετά την διαδικασία.

“Η τεχνολογία αυτή αποτελεί ένα επισκοπικό εργαλείο που επιβεβαιώνει τη διάγνωση σε μια ενδαρθρική παθολογία, μπορεί όμως να αποτελέσει θεραπευτικό εργαλείο για τον ασθενή αφού μπορεί να γίνει στοχευμένη έγχυση βιολογικών παραγόντων όπως αιμοπετάλια, βλαστοκύτταρα, υαλουρονικού οξέος και άλλων ενέσιμων διαλυμάτων στην περιοχή της βλάβης”. Φυσικά αν γνωρίζουμε ότι ο ασθενής έχει ένα πρόβλημα στο γόνατο που χρειάζεται επιδιόρθωση αυτό θα γίνει απευθείας στο χειρουργείο αναφέρει ο Δρ. Γεωργοκώστας. “Όμως η αρθροσκόπηση στο ιατρείο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για ασθενείς που η μαγνητική δεν είναι επαρκής για την διάγνωση του προβλήματος τους”.

Δημοσιεύθηκε στο capital.gr στις 14 Δεκεμβρίου 2020.