Διάστρεμμα γόνατος είναι η διάταση ή η ρήξη σε ένα ή περισσότερους συνδέσμους σε αυτό.

Το γόνατο σταθεροποιείται από 4 συνδέσμους:

  • 2 πλαγίους συνδέσμους – έσω και έξω πλάγιο.
  • 2 χιαστούς συνδέσμους, τον πρόσθιο και οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο που βρίσκονται στο κέντρο του γόνατος.

Τραυματισμοί αυτών των συνδέσμων συνοδεύονται από μικρό έως πολύ σοβαρό πόνο, οίδημα της άρθρωσης για ώρες ή ημέρες μετά από τον τραυματισμό και δυσκολία κατά την βάδιση.

διάστρεμμα γόνατος

Πως γίνεται;

Συμβαίνει μετά από υπερβολική τάση στο σύνδεσμο, συνήθως κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας όπου το γόνατο αλλάζει απότομα κατεύθυνση (pivot sports).

Ποια η διαφορά μεταξύ μικρού και μεγάλου βαθμού διαστρέμματος

Ο πόνος δεν αποτελεί προγνωστικό παράγοντα. Μικρού βαθμού διαστρέμματα μπορεί να προκαλούν πιο έντονο πόνο από ένα πιο σοβαρό. Παρόλα αυτά, συμπτώματα που πρέπει να μας προβληματίσουν είναι:

  • Ο ήχος ή το αίσθημα ότι κάτι “σπάει” μέσα στο γόνατο
  • Αστάθεια μετά τον τραυματισμό (αίσθημα υποχωρούντος γόνατος)
  • Πρήξιμο αμέσως μετά τον τραυματισμό
  • Αδυναμία βαδίσεως

Τι πρέπει να κάνω μετά από ένα διάστρεμμα γόνατος;

Αμέσως θα πρέπει να δέσουμε το γόνατο, να βάλουμε πάγο και να το τοποθετήσουμε ψηλά για να μην πρηστεί. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρουμε παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη για τον πόνο και το οίδημα. Έπειτα θα πρέπει να επισκεφθούμε ειδικό ο οποίος θα μας εξετάσει και θα κρίνει αν είναι απαραίτητος ο περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος με ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία για να εκτιμήσει την ακριβής βλάβη.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπεία εξαρτάται από:

  • τη σοβαρότητα του τραυματισμού
  • την ηλικία
  • τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς
  • το επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας

Η συντηρητική αντιμετώπιση συνδυάζει αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, πιθανή αναρρόφηση του αίματος που υπάρχει στην άρθρωση, παγοθεραπεία και μερική φόρτιση του σκέλους φορώντας κάποιες φορές λειτουργικό νάρθηκα. Τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία και συνοψίζεται στην αντιοιδηματική θεραπεία, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας για τη βελτίωση της ισορροπίας και του ελέγχου στο γόνατο. Σε περίπτωση σοβαρών συνδεσμικών κακώσεων όπου η συντηρητική αντιμετώπιση αποτυγχάνει και ο ασθενής θέλει να πραγματοποιήσει αθλητικές δραστηριότητες υψηλών απαιτήσεων μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο.

Πότε μπορεί ο ασθενής να ξανά αρχίσει τον αθλητισμό;

Ο Θεράπων Ορθοπεδικός θα σας συστήσει πότε είναι δυνατό να ξεκινήσετε τις αθλητικές δραστηριότητες , γεγονός που εξαρτάται από τον τύπο της βλάβης, τις δραστηριότητες του ασθενούς και του χειρουργείου που έχει γίνει. Σε περίπτωση χειρουργείου ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει αθλήματα με αλλαγή κατεύθυνσης (pivot sports) σε 8 με 9 μήνες.