σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα 3

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣΚΣ) αποτελεί μία ιδιοπαθή πιεστική νευροπάθεια του μέσου νεύρου, το οποίο περνάει μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Τα κύρια συμπτώματά του είναι το μούδιασμα – πόνος στην περιοχή του αντίχειρα, του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Μακροπρόθεσμα το ΣΚΣ οδηγεί σε μόνιμη βλάβη του νεύρου, με  ατροφία κάποιων αυτοχθόνων μυών της άκρας χειρός, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μυϊκή αδυναμία τους, που μπορεί να φτάσει μέχρι την πτώση αντικειμένων του ασθενούς από το πάσχον άκρο. 

Αν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί εγκαίρως μπορεί να υποχωρήσει χωρίς χειρουργείο. Στις περιπτώσεις εκείνες που έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

Μία νέα πλατφόρμα επιτρέπει την ενδοσκοπική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα χωρίς παραδοσιακά ενδοσκόπια με κάμερα που χρειάζονται αρθροσκοπικό πύργο. Το σετ των εργαλείων είναι πλήρως αποστειρωμένο και αναλώσιμο και είναι σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται με μία μικρή αρθροσκοπική κάμερα 2,3mm που συνδέεται με ένα tablet και επιτρέπει στον χειρούργο την άμεση επισκόπηση της περιοχής με μία χειρουργική τομή μερικών χιλιοστών.

Οι οδηγοί του συγκεκριμένου συστήματος είναι διαθέσιμοι σε πολλαπλές διαμέτρους, διαφορετικοί για αριστερό ή δεξί χέρι και το κιτ περιέχει ακόμη ειδικό εργαλείο για τον εντοπισμό του εγκάρσιου συνδέσμου πριν τη διάνοιξή του, όπως και τον εντοπισμό της περιφέρειας του συγκεκριμένου συνδέσμου ώστε να γίνει πλήρης απελευθέρωσή του. Το σημείο κλειδί του συγκεκριμένου συστήματος είναι ότι μπορεί να γίνει από το νοσοκομείο μέχρι το ιατρείο εξειδικευμένου ορθοπεδικού με τοπική αναισθησία, μειώνοντας την πολυπλοκότητα, τον χρόνο και το κόστος της συγκεκριμένης επέμβασης.

«Λόγω της ανάγκης για δυνατότητες αποστείρωσης και πρόσβασης σε αρθροσκοπικούς πύργους, όλες αυτές οι ενδοσκοπικές πράξεις, γινόντουσαν μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο» αναφέρει ο ορθοπεδικός Κος Γεωργοκώστας. «Η προετοιμασία μάλιστα του ασθενή στο χειρουργείο διαρκεί πιο πολύ από την ίδια την επέμβαση. Με τη σημερινή κατάσταση της πανδημίας Covid-19 και τη καθυστέρηση όλων των προγραμματισμένων χειρουργείων, η συγκεκριμένη μέθοδος με ένα μόνο αποστειρωμένο κιτ και ένα tablet αποτελεί καινοτομία στην ενδοσκοπική διάνοιξη του ΣΚΣ» αναφέρει ο χειρουργός.

Ευχαριστούμε πολύ τον Δρα Αθανάσιο Ι. Γεωργοκώστα, M.D., ορθοπεδικό χειρουργό, αθλητίατρο, συνεργάτη Γ’ Ορθοπεδικής κλινικής ΥΓΕΙΑ, εξειδικευθέντα στο τμήμα αθλητικών κακώσεων γόνατος Santy-Jean Mermoz, Λιόν, Γαλλία.

Δημοσιεύθηκε στο Esquire, τεύχος Άνοιξη 2021