Κάταγμα Επιγονατίδας

Το κάταγμα επιγονατίδας προκαλείται από πτώση στο γόνατο ή συνήθως από πρόσκρουση στο πλαίσιο ενός τροχαίου. Χαρακτηριστικά το γόνατο εμφανίζεται πρησμένο, η κάμψη και η έκταση του γόνατος είναι ιδιαίτερα επώδυνη ή και αδύνατη.

Άρθρωση Γόνατος

Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από τρία βασικά οστά, το μηριαίο οστό οστό, την κνήμη και την επιγονατίδα. Η επιγονατίδα αποτελεί κεντρικό στοιχείο του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος μαζί με τον τετρακέφαλο μυ και τον επιγονατιδικό τένοντα.

άρθρωση γόνατος

Διάγνωση Κατάγματος Επιγονατίδας

Η διάγνωση γίνεται με απλές ακτινογραφίες.

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Ένα μη παρεκτοπισμένο κάταγμα επιγονατίδας μπορεί να αντιμετωπιστεί με νάρθηκα ακινητοποίησης, ο οποίος διατηρείται για 6 εβδομάδες.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Συνήθως ένα κάταγμα επιγονατίδας αντιμετωπίζεται χειρουργικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παρεκτόπισης/ ατελούς πόρωσης και με σκοπό την άμεση κινητοποίηση της άρθρωσης του γόνατος. Συνήθως η αντιμετώπιση γίνεται μέσω μίας τομής στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και τα οστικά τεμάχια συγκρατούνται με μεταλλικές βελόνες και σύρματα. Ενίοτε η συγκράτηση μπορεί να γίνει με βίδες.

κάταγμα επιγονατίδας

Κίνδυνοι

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, σπάνια μπορεί να προκληθεί κάποια μόλυνση.

Επέμβαση για Κάταγμα Επιγονατίδας

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό ραχιαία ή γενική αναισθησία. Ο ασθενής παραμένει συνήθως για μία έως δύο ημέρες στο νοσοκομείο. Η κινητοποίηση του ασθενούς ξεκινά άμεσα μετεγχειρητικά με χρήση βοηθήματος και προσεκτική σταδιακή αύξηση της κάμψης του χειρουργημένου γόνατος. Τα υλικά οστεοσύνθεσης δύναται να αφαιρεθούν μετά από περίπου 18 μήνες.

Αποκατάσταση

Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση μετά από ένα κάταγμα επιγονατίδας εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και από το εάν αντιμετωπίστηκε χειρουργικά.

Ωστόσο, είτε αντιμετωπίστηκε το κάταγμα χειρουργικά είτε όχι, η αποθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση του τραυματισμού και την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση.

Η ακινητοποίηση του ποδιού σε νάρθηκα μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία και αδυναμία των μυών του μηρού. Συγκεκριμένες ασκήσεις θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση και την αποκατάσταση του εύρους κίνησης του γόνατος.

Ο θεράπων ιατρός θα δώσει οδηγίες για το πότε είναι κατάλληλη στιγμή να αρχίσει η φόρτιση του ποδιού με βάρος. Αρχικά, η φόρτιση περιλαμβάνει μόνο την επαφή με το έδαφος και προοδευτικά αυτό θα αυξάνεται μέχρι το σημείο της πλήρους φόρτισης, ανάλογα με το στάδιο της επούλωσης (πώρωσης).