Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Η ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου συνήθως είναι αποτέλεσμα κάκωσης υψηλής βίας απευθείας στο ανώτερο τμήμα της κνήμης.

σύνδεσμοι γόνατοΕίναι πολύ πιο σπάνια από τη ρήξη προσθίου χιαστού. Συνηθέστερη αιτία είναι το χτύπημα του γόνατος στο ταμπλό του αυτοκινήτου έπειτα από τροχαίο ατύχημα ή η πτώση ενός αθλητή πάνω στο λυγισμένο του γόνατο.

ρήξη οπίσθιου χιαστού

Διάγνωση Ρήξεως Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Η αρχική διάγνωση μπορεί συχνά να διαφύγει της προσοχής γιατί τέτοιου είδους βλάβες συνήθως συνοδεύονται από τραυματισμούς σε πολλαπλές δομές του γόνατος.

Οι τραυματισμοί αυτοί λέγονται διαστρέμματα και βαθμολογούνται ανάλογα με τη σοβαρότητα τους:

  • 1ου βαθμού: Ο σύνδεσμος διατείνεται αλλά μπορεί να κρατήσει σταθερή την άρθρωση.
  • 2ου βαθμού: Ο σύνδεσμος χαλαρώνει αρκετά ώστε έχουμε μια μερική ρήξη του.
  • 3ου βαθμού: Με πλήρη ρήξη του συνδέσμου που προκαλεί αστάθεια στο γόνατο.

Η διάγνωση βασίζεται σε μία προσεκτική κλινική εξέταση του ασθενούς και φυσικά επιβεβαιώνεται από τη μαγνητική τομογραφία, κατά την οποία διαγιγνώσκονται και συνοδές βλάβες του γόνατος, όπως στους μηνίσκους, στον χόνδρο και τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.

Αντιμετώπιση Ρήξεως Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Μία ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου συνήθως δεν είναι πλήρης, παρουσιάζει δυνατότητα επούλωσης και οι ασθενείς επιστρέφουν συχνά στις αθλητικές τους δραστηριότητες χωρίς πρόβλημα σταθερότητας του γόνατος.

Η επέμβαση είναι απαραίτητη όταν ο ασθενής εμφανίζει επεισόδια αστάθειας και πόνου κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του.

Χειρουργική Αποκατάσταση Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με γενική αναισθησία.

Όπως με την ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά χρησιμοποιώντας μία μικρή κάμερα.

Ο φθαρμένος σύνδεσμος ανακατασκευάζεται χρησιμοποιώντας μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή και ο νέος σύνδεσμος καθηλώνεται στην κνήμη και τον μηρό του ασθενούς με βιοαπορροφήσιμες βίδες.

οπίσθιος χιαστός αρθροσκόπηση

Νοσηλεία – Αποκατάσταση

Ο ασθενής μπαίνει την ημέρα του χειρουργείου στο νοσοκομείο και βγαίνει την επομένη από την επέμβαση.

Η Φυσικοθεραπεία ξεκινάει σταδιακά μερικές ημέρες μετά την επέμβαση, σύμφωνα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα αποθεραπείας.

Ο ασθενής στους 6 μήνες μετά την επέμβαση υποβάλλεται σε ειδικό ισοκινητικό τέστ και μπορεί να ξεκινήσει τις αθλητικές δραστηριότητες. Για αθλήματα επαφής με αλλαγή κατευθύνσεως όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.τ.λ. συνήθως απαιτούνται 8 μήνες μετα το χειρουργείο.