Άθληση Μετά Από Αρθροπλαστική

Μετά από μία επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίο/γόνατος δεν σημαίνει ότι  ο ασθενής πρέπει να σταματήσει τον αθλητισμό. Οι περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες σε συγκεκριμένα πλαίσια μπορούν να γίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ποια σπορ όμως μπορώ να κάνω μετά από αρθροπλαστική;

Μερικά αθλήματα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς περιορισμούς, όπως το κολύμπι, οι καταδύσεις, η ποδηλασία, το γκολφ καθώς και όλα τα στατικά αθλήματα. Το περπάτημα σε μαλακές επιφάνειες και με υποδήματα που απορροφούν τους κραδασμούς συνιστώνται για τον ασθενή.

Μετά από αρθροπλαστική ισχίου υπάρχουν αθλήματα που απαγορεύονται;

Πρέπει να γνωρίζουμε πως παρόλο έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές με καινούργια υλικά, υπάρχουν όρια αντοχής και θραύσης αυτών. Κατά τη διάρκεια  του ραντεβού με τον Ορθοπεδικό μας οφείλουμε να συζητήσουμε με τον Χειρουργό μας τις αθλητικές μας συνήθειες γιατί η τεχνική και το είδος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιηθεί σχετίζεται άμεσα με αυτές. Τα νέα αυτά εμφυτεύματα και ο άρτιος και ποιο ακριβής τρόπος τοποθέτησης τους δημιουργεί το πλεονέκτημα μεγαλύτερης ανθεκτικότητας στη φθορά και σταθερότητας στο χρόνο. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε αθλήματα που είναι πολύ βίαια και εκθέτουν το καινούργιο μας ισχίο και γόνατο σε επαναλαμβανόμενες δονήσεις, όπως το ράκμπι, το ποδόσφαιρο, τα αθλήματα επαφής όπως οι πολεμικές τέχνες.

Παίζω τένις σε καλό επίπεδο, μπορώ να ξανά παίξω μετά την αρθροπλαστική;

Αν παίζουμε τένις μπορούμε να συνεχίσουμε μετά την αρθροπλαστική. Πρέπει να μιλήσουμε με τον Χειρουργό μας για να μας συμβουλεύσει και να μας δώσει ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης ούτως ώστε να ξανά ξεκινήσουμε σταδιακά και κυρίως με διπλά σε συγκεκριμένα τερέν.

Πότε μπορούμε να ξανά ξεκινήσουμε τον αθλητισμό;

Σε γενικές γραμμές συνίσταται η αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων για ένα διάστημα 3-6 μηνών ανάλογα φυσικά το άθλημα, την τεχνική και το είδος της πρόθεσης που έχουμε χρησιμοποιήσει.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Esquire.