Εξάρθρημα Επιγονατίδας

Ως εξάρθρημα επιγονατίδας περιγράφεται η παρεκτόπισή της από τη φυσιολογική της θέση στην τροχιλία, μερικώς ή πλήρως και συμβαίνει σε νέα δραστήρια άτομα. Κατά το εξάρθρημα η επιγονατίδα γλιστράει σχεδόν αποκλειστικά προς τα έξω και ανατάσσεται εύκολα με το τέντωμα του γόνατος. Εάν δεν έρθει στη θέση της αυτόματα, τότε φαίνεται εκτός θέσης στο έξω μέρος του γόνατος.

εξάρθρημα επιγονατίδας 1

Ανατομία Επιγονατίδας

Η επιγονατίδα είναι το μεγαλύτερο σησαμοειδές οστό του σώματος (οστό που περικλείεται σε ένα τένοντα), η οποία βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και αποτελεί μέρος του εκτατικού μηχανισμού αυξάνοντας τον μοχλοβραχίονα κατά την κάμψη και έκταση αυτού.

Η επιγονατίδα φυσιολογικά κινείται προς τα πάνω κάτω ακολουθώντας την πορεία της μηριαίας τροχιλίας, μίας αύλακας στην πρόσθια επιφάνεια του μηριαίου οστού, σχηματίζοντας την επιγονατιδομηριαία άρθρωση.

Πώς Συμβαίνει το Εξάρθρημα Επιγονατίδας

Ο μηχανισμός κάκωσης είναι συνήθως με άμεση πλήξη στο γόνατο, κυρίως κατά τη διάρκεια αθλημάτων επαφής. Σε αυτή την περίπτωση το εξάρθρημα χαρακτηρίζεται οξύ, ενώ σε περίπτωση που συμβαίνει συχνά ως υποτροπιάζων.

Υπάρχουν όμως ανατομικές παραλλαγές που προδιαθέτουν σε εξαρθρημα επιγονατίδος. Αυτές είναι:

  • Δυσπλασία της τροχιλίας (ρηχή μηριαία τροχιλία)
  • Υψηλή θέση της επιγονατίδας (patella alta)
  • Αυξημένη απόσταση του κνημιαίου κυρτώματος από τη μηριαία τροχιλία
  • Έντονη βλαισότητα γόνατο
  • Κορίτσια μικρής ηλικίας με γενικευμένες χαλαρές αρθρώσεις
  • Νευρομυικές παθήσεις (εγκεφαλική παράλυση, συνδρομο Down)

Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με εξάρθρημα επιγονατίδας είχαν τουλάχιστον έναν από αυτούς τους ανατομικούς πράγοντες κινδύνου.

Συμπτώματα

Ο ασθενής παρουσιάζεται συνήθως με την επιγονατίδα στη θέση της, λόγω αυτόματης ανάταξης, με έντονο πόνο και πρήξιμο στην περιοχή του γόνατος εξαιτίας και του τραυματισμού των μαλακών μορίων γύρω από την περιοχή. Σε αντίθετη περίπτωση το γόνατο φαίνεται παραμορφωμένο και χρειάζεται ανάταξη από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Κλινική Εικόνα & Διάγνωση

Η διάγνωση είναι προφανής σε περίπτωση που παραμένει το εξάρθρημα.

Σε διαφορετική περίπτωση, ιστορικό και κυρίως κλινική εξέταση θα θέσουν τις βάσεις για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Πολύ χαρακτηριστική είναι η δοκιμασία φόβου (apprehension test) κατά τη διάρκεια της οποίας ο εξεταστής πιέζει την επιγονατίδα προς τα έξω και ταυτόχρονα ο ασθενής εκλύει φόβο για το επικείμενο εξάρθρημα αυτής.

Οι απλές ακτινογραφίες είναι απαραίτητες για τον έλεγχο της θέσης της, αλλά για και την πιθανή ανεύρεση οστεοχόνδρινων αποσπαστικών τεμαχίων στην άρθρωση.

εξάρθρημα επιγονατίδας 2

Η μαγνητική τομογραφία δεν αποτελεί εξέταση πρώτης εκλογής, αλλά μπορεί να καταστεί απαραίτητη για την ανάδειξη ρήξεως των συνδέσμων που συνοδεύουν το εξάρθρημα.

Θεραπεία

Η θεραπεία του πρώτου εξαρθρήματος είναι συνήθως συντηρητική. Εφαρμόζεται ειδικός λειτουργικός δυναμικός νάρθηκας για περίπου ένα μήνα, ο οποίος εμποδίζει την κάμψη του γόνατος και συγχρόνως ωθεί την επιγονατίδα στην φυσιολογική της θέση.

Χειρουργική θεραπεία έχει ένδειξη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Νέους αθλητές υψηλών απαιτήσεων
  • Υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα
  • Σε παρουσία αποσπασμένων οστεοχόνδρινων τεμαχίων τα οποία πρέπει να επανακαθηλωθούν χειρουργικά
  • Υπάρχει πληθώρα επεμβάσεων που στοχεύουν στην πλήρη αντιμετώπιση των ανατομικών παραλλαγών, όπως και στην επίλυση των επιπλοκών έπειτα από το εξάρθρημα της επιγονατίδας (ανακατασκευή του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδεσμου με αυτομόσχευμα)

Διαβάστε επίσης: Επώδυνο Επιγονατιδομηριαίο Σύνδρομο