Μία επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου/γόνατος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει ο ασθενής να σταματήσει το αθλητισμό. Μερικές αθλητικές δραστηριότητες σε συγκεκριμένα πλαίσια μπορούν να γίνουν.

άθληση αρθροπλαστική

Ποια σπορ μπορώ να κάνω μετά από αρθροπλαστική;

Μερικά αθλήματα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς περιορισμούς, όπως το κολύμπι, οι καταδύσεις, η ποδηλασία, το γκολφ καθώς και όλα τα στατικά αθλήματα όπως η τοξοβολία. Το περπάτημα σε μαλακές επιφάνειες και με υποδήματα που απορροφούν τους κραδασμούς συνιστώνται για τον ασθενή.

Μετά από αρθροπλαστική ισχίου υπάρχουν αθλήματα που απαγορεύονται;

Πρέπει να γνωρίζουμε πως παρόλο έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές με καινούργια υλικά, υπάρχουν όρια αντοχής και θραύσης των υλικών. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού με το Ορθοπεδικό μας και κυρίως αν είμαστε νέοι σε ηλικία οφείλουμε να συζητήσουμε με τον Χειρουργό μας τις αθλητικές μας συνήθειες γιατί η τεχνική και το είδος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιηθεί σχετίζεται άμεσα με αυτές. Υπάρχουν νέες προθέσεις με πλεονέκτημα ότι είναι πολύ ανθεκτικές στη φθορά και προσφέρουν μεγάλη σταθερότητα. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε αθλήματα που είναι πολύ βίαια και εκθέτουν το ισχίο σε επαναλαμβανόμενες δονήσεις, όπως το ράκμπι, το ποδόσφαιρο, τα αθλήματα επαφής όπως οι πολεμικές τέχνες, το τρέξιμο, το σκι.

Παίζω τένις σε καλό επίπεδο, μπορώ να ξανά παίξω μετά την αρθροπλαστική;

Αν παίζουμε τένις μπορούμε να συνεχίσουμε μετά την αρθροπλαστική. Πρέπει να μιλήσουμε με τον Χειρουργό μας για να μας συμβουλεύσει και να μας δώσει ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης ούτως ώστε να ξανά ξεκινήσουμε σταδιακά και κυρίως με διπλά σε συγκεκριμένα τερέν.

Πότε μπορούμε να ξανά ξεκινήσουμε τον αθλητισμό;

Σε γενικές γραμμές συνίσταται η αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων για ένα διάστημα 3-6 μηνών ανάλογα φυσικά το άθλημα, την τεχνική και το είδος της πρόθεσης που έχουμε χρησιμοποιήσει.