οστεοαρθρίτιδα ισχίουΗ οστεοαρθρίτιδα ισχίου μπορεί να καθηλώσει τον ασθενή προκαλώντας πολύ έντονο πόνο. Μόλις ο ασθενής υποβληθεί σε αλλαγή άρθρωσης βελτιώνεται άμεσα ποιότητα ζωής του.

Έχω οστεοαρθρίτιδα ισχίου, είναι απαραίτητη η εγχείρηση;

Η κλασική εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας είναι η σταδιακή καταστροφή του αρθρικού χόνδρου μεταξύ κεφαλής μηριαίου και κοτύλης της λεκάνης. Όταν ο κατεστραμμένος χόνδρος δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του που είναι η απορρόφηση των κραδασμών, η κίνηση της άρθρωσης προκαλεί τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και έχει ως συνέπεια τον πόνο και τον περιορισμό το εύρους κίνησης της άρθρωσης. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει τρόπος να αναστραφεί η πορεία της νόσου οπότε η αρθροπλαστική του ισχίου αποτελεί μονόδρομο.

Πότε αποφασίζω να χειρουργηθώ;

Όταν ο χόνδρος στην άρθρωση είναι σοβαρά κατεστραμμένος, κάθε κίνηση του ισχίου γίνεται δύσκολη, επώδυνη και περιορισμένη. Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται όταν ο ασθενής αισθάνεται πόνο όταν περπατάει και κυρίως σε ηρεμία το βράδυ γεγονός που του διαταράζει τον ύπνο και δεν τον αφήνει να ξεκουραστεί. Η επέμβαση δεν είναι επείγουσα καθώς η φυσική εξέλιξη της νόσου διαρκεί πολλά χρόνια.

Τι πρέπει να περιμένω μετά από το χειρουργείο;

Ο σκοπός της επέμβασης είναι η αποκατάσταση μιας πλήρους κίνησης της άρθρωσης χωρίς πόνο.

Υπάρχουν επιπλοκές από την αρθροπλαστική;

Οι επιπλοκές είναι πάρα πολύ σπάνιες και είναι επιπλοκές που συναντάμε γενικά σε χειρουργικές επεμβάσεις, όπως τοπική λοίμωξη που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ακόμα πιο σπάνια είναι η εξάρθρωση της αρθροπλαστικής όπου θα χρειαστεί κλειστή ανάταξη ή νέα επέμβαση.

Τι να περιμένω μετά από τέτοια επέμβαση;

Η επέμβαση είναι ο μοναδικός τρόπος να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη και να έχουμε μια λειτουργική άρθρωση χωρίς πόνο. Βελτιώνει επομένως άμεσα την ποιότητα ζωής του ασθενή με πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της άρθρωσης σε 4-6 εβδομάδες. Ο χρόνος ζωής με τα νέα υλικά αρθροπλαστικής είναι πάνω από 20 χρόνια.