αρθροπλαστική γόνατος νεαρή ηλικία

Το εάν η Αρθροπλαστική Γόνατος είναι ιδανική περίπτωση για έναν νέο ασθενή δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή ένα όχι. Παρόλο που η αρθροπλαστική δεν έχει απόλυτα ηλικιακά κριτήρια, υπάρχουν πολλές επιλογές συντηρητικής και χειρουργικής αντιμετώπισης εκτός της αντικατάστασης της άρθρωσης που ανακουφίζουν τον πόνο.

Οι μη χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χρήση αντιφλεγμονωδών-παυσίπονων,την χρησιμοποίηση κάποιας υποβοήθησης στην βάδιση, όπως μία πατερίτσα, οι ενδαρθρικές εγχύσεις στο πάσχον γόνατο και οι συνεδρίες για φυσικοθεραπείες.

Χειρουργικές επιλογές για την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου χόνδρου και των συνδεσμικών κακώσεων, όπως η αρθροσκόπηση και οι οστεοτομίες, μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές για κάποιους ασθενείς. Κάνοντας μια συζήτηση με έναν
εξειδικευμένο Ορθοπεδικό μπορεί να καθοριστεί εάν ο ασθενής είναι ιδανικός υποψήφιος για αρθροπλαστική γόνατος ή κάποια άλλη επέμβαση.

Από τι καθορίζεται η απόφαση. Η απόφαση θα καθοριστεί από πολλούς παράγοντες, όπως την κατάσταση του αρθρικού χόνδρου, την σοβαρότητα της αρθρίτιδας, τις βλάβες συνδέσμων, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενή.

Η χρήση του πλοηγού – ρομποτικού ή μη ρομποτικού τύπου – μπορεί να αυξήσει την ακρίβεια τοποθέτησης του εμφυτεύματος, όπως και υλικά που δεν χρειάζονται τσιμέντο για να ενσωματωθούν στο οστό, μπορεί να βοηθήσουν σε ένα καλύτερο και μακροβιότερο αποτέλεσμα.

Πόσο όμως θα διαρκέσει η καινούρια άρθρωση;

Μία άλλη συχνή ερώτηση από νέους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση είναι πόσο θα διαρκέσει η καινούρια άρθρωση. Αποτελέσματα πρόσφατων εργασιών έδειξαν ότι σε ασθενείς μικρότερους από 55 ετών, που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική η επιβίωση του εμφυτεύματος ήταν μεταξύ 85-97% στα είκοσι (20) χρόνια παρακολούθησης.

Νέοι ασθενείς με προβλήματα στα γόνατα θα πρέπει να εκτιμώνται από εξειδικευμένο Ορθοπεδικό, ο οποίος θα αναλύσει και θα προτείνει τις θεραπευτικές επιλογές στον ασθενή, ανάλογα πάντα από το επίπεδο δραστηριότητάς του, το βαθμό αρθρίτιδας του γόνατος και φυσικά το επίπεδο του πόνου που επηρεάζει τη ποιότητα ζωής του στην καθημερινότητα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Esquire, τεύχος Χειμώνας 2022-23