Αρθροπλαστική Γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών του γόνατος με τεχνητή πρόθεση. Με τα καινούργια υλικά αρίστης ποιότητας και τις νέες τεχνικές, τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει επανάσταση στον τομέα των αρθροπλαστικών καθιστώντας τες λιγότερα επώδυνες για τον ασθενή, αναίμακτες, με άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, με τα νεότερα αναισθησιολογικά πρωτόκολλα FAST TRACK. Η διάρκεια ζωής μίας τέτοιας επεμβάσεως με τα νέα δεδομένα είναι πάνω από 20 χρόνια.

αρθροπλαστική γόνατος 2

Σε περίπτωση αρθρίτιδας της επιγονατίδας (επιγονατιδομηριαία άρθρωση) ο ασθενής πονάει έντονα μπροστά στο γόνατο -anterior knee pain. Είναι εφικτό πλέον να αντικατασταθεί ο φθαρμένος χόνδρος της επιγονατίδας με πλαστική πρόθεση από πολυαιθυλένιο επιτρέποντας την άνετη ολίσθηση της πάνω στον μηρό.

Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

Είναι πολύ σημαντική η διαφοροποίηση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με την μονοδιαμερισματική. Κατά τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική όταν υπάρχει αρθρίτιδα στο ένα διαμέρισμα του γόνατος αντικαθίσταται μόνο αυτό. Ωστόσο υφίστανται πολλοί περιορισμοί όπως η παχυσαρκία, η αρθρίτιδα συνολικά του γόνατος και των συνδέσμων γύρω από αυτό.

Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – M.I.S. (Minimal Invasive Surgery)

Τεχνική κατά την οποία εξαιτίας του μικρού μεγέθους και του ειδικού σχεδιασμού των υλικών προσανατολισμού της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, η δερματική τομή και η παραβίαση των ιστών γύρω από το γόνατο είναι πολύ μικρότερη και φυσικά η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή.

Εξατομικευμένη Αρθροπλαστική Γόνατος

Με αυτή την τεχνική διενεργείται μία ειδική αξονική τομογραφία που αποστέλλεται σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου του οστεοαρθριτικού γόνατος. Πάνω σε αυτό κατασκευάζονται οδηγοί για την εμφύτευση της εξατομικευμένης για τον ασθενή πρόθεσης.

Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Αρθροπλαστική Γόνατος

Απαιτείται επίσης αξονική τομογραφία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου εικονικού μοντέλου συμβατό της μοναδικής ανατομίας του ασθενούς. Αυτό το εικονικό μοντέλο φορτώνεται στο λογισμικό του ρομποτικού συστήματος και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του προεγχειρητικού σχεδίου.

ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος

Ο Χειρουργός χρησιμοποιεί το ρομποτικό βραχίονα για την εκτέλεση της επεμβάσεως με βάση το προεγχειρητικό σχεδιασμό.