αρθροπλαστική ισχίου σπίτιΠόσο θα μείνω στο νοσοκομείο μετά από αρθροπλαστική ισχίου;

Με τα καινούργια αναισθησιολογικά πρωτόκολλα και τις νέες τεχνικές αρθροπλαστικής οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά από 2 ημέρες εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Παρόλο που είναι εφικτό, με τις αναισθησιολογικές τεχνικές Fast Track, να φύγει ο ασθενής την ίδια ημέρα η δική μας προσέγγιση είναι ότι κρίνεται απαραίτητο αυτό το διάστημα των 2 ημερών για να ανακτήσει ο ασθενής ξανά τις συνήθειες του με τα νέα δεδομένα-να σηκωθεί, να ξαπλώσει στο κρεβάτι, να πλυθεί, να ανέβει και να κατέβει σκάλες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού του και τις φυσικοθεραπευτικής ομάδας.

Πότε μπορώ να περπατήσω μετά από αρθροπλαστική ισχίου;

Συνήθως και ανάλογα το είδος της επέμβασης ο ασθενής σηκώνεται και περπατάει την ίδια ημέρα με την βοήθεια φυσικοθεραπευτών.

Επιστροφή στο σπίτι, τι πρέπει να προσέχω;

Επιστρέφοντας στο σπίτι είναι σημαντικό να τηρούμε τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο από τον Ορθοπεδικό μας. Η αποκατάσταση είναι πολύ σημαντική και στα πρώτα στάδια πρέπει:

  • Να φροντίζουμε το χειρουργικό μας τραύμα
  • Δεν πρέπει για το πρώτο διάστημα να σταυρώνουμε τα πόδια μας και να καθόμαστε οκλαδόν
  • Δεν πρέπει να καθόμαστε σε καρέκλα ή καναπέ πολύ χαμηλό
  • Απαγορεύεται να σκύβουμε μπροστά για να δέσουμε τα κορδόνια μας
  • Δεν πρέπει να κοιμόμαστε σε πολύ χαμηλό κρεβάτι

Είναι απαραίτητο επίσης να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις στο σπίτι μας όπως να χρησιμοποιούμε ένα ανυψωτικό τουαλέτας και αν είναι πολύ χαμηλό το κρεβάτι μας να το σηκώσουμε πιο ψηλά. Επίσης μπορούμε να συζητήσουμε με τον Ορθοπεδικό μας για το πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε οδήγηση (γενικά χρειάζεται συνήθως 15 ημέρες) και αθλητικές δραστηριότητες.

Φάρμακα και Αρθροπλαστική

Όταν φεύγουμε από το νοσοκομείο ο Ορθοπεδικός μας θα μας συνταγογραφήσει παυσίπονα αν και εφόσον χρειαστούν για τις πρώτες ημέρες όπως και αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή για πρόληψη θρομβώσεων. Επιπλέον είναι απαραίτητη η χρήση αντιθρομβωτικών καλτσών για το πρώτο διάστημα.