Αρθροσκόπηση Ισχίου

Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με την οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μία ευρεία γκάμα παθήσεων της περιοχής.

Ενδείξεις για Αρθροσκόπηση Ισχίου

Οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση ισχίου είναι:

 • Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση-FAI : Προκαλείται όταν υπάρχει επιπλέον οστό στον αυχένα της μηριαίας κεφαλής η/και στην κοτύλη. Το επιπλέον οστικό τεμάχιο προκαλεί ανώμαλη πρόσκρουση μεταξύ της κεφαλής και της κοτύλης. Σταδιακά αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό, σχίσιμο του επιχειλίου χόνδρου και την προοδευτική φθορά της άρθρωσης του ισχίου.

Υπάρχουν 3 τύποι :

  • Pincer: επιπλέον οστό/οστεόφυτο στην κοτύλη
  • Cam: επιπλέον οστό/οστεόφυτο στην περιοχή του αυχένα μηριαίου
  • Μικτή βλάβη: συνδυασμός και των δύο

αρθοσκόπηση ισχίου ενδείξεις

Συνήθως ο ασθενής με τη συγκεκριμένη παθολογία εμφανίζεται με πόνο, δυσκαμψία του ισχίου – κυρίως έσω στροφή και χωλότητα κατά τη βάδιση. Στον αθλούμενο πληθυσμό τα συμπτώματα αρχίζουν πολύ νωρίτερα.

 • Υμενίτιδα του ισχίου
 • Ελεύθερα σώματα στην άρθρωση (υμενική χονδρομάτωση)
 • Ρήξη επιχείλιου χόνδρου
 • Κροτούν ισχίο: σύνδρομο πρόσκρουσης τενόντων στην περιοχή του ισχίου που προκαλούν χαρακτηριστικού κριγμού-ήχου κατά την κίνηση της άρθρωσης
 • Λήψη βιοψίας

Πώς Γίνεται η Αρθροσκόπηση Ισχίου

Ο ασθενής τοποθετείται σε ειδικό κρεβάτι έλξης με τρόπο ώστε να είναι αυτή δυνατή κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο χειρουργός εισάγει μέσω οπών μερικών χιλιοστών, μικρή αρθροσκοπική κάμερα στην άρθρωση, η οποία εμφανίζει την εικόνα σε μία οθόνη και χρησιμοποιείται για την κατεύθυνση μικροσκοπικών χειρουργικών εργαλείων.

Σε περίπτωση μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης αφαιρείται το επιπλέον οστό από τον αυχένα της μηριαίας κεφαλής (βλάβη Cam) και από την κοτύλη αν υπάρχει (βλάβη Pincer), αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται και συνοδές βλάβες, όπως ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου που γίνεται συρραφή, οστεοχόνδρινες βλάβες, αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων.

Μετά το χειρουργείο

Με την αρθροσκόπηση ισχίου πετυχαίνουμε ελάχιστο τραυματισμό των ιστών, επομένως λιγότερο πόνο μετά το χειρουργείο, λιγότερη δυσκαμψία της άρθρωσης και ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο ασθενής αναλόγως με την επέμβαση μπορεί να φύγει την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο με γραπτές μετεγχειρητικές οδηγίες για τις πρώτες ημέρες και ακολουθώντας μετέπειτα ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή.

Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Γεωργοκώστας Ι. Αθανάσιος, διαθέτει εμπειρία πάνω στη συγκεκριμένη τεχνική και έχει δημοσιεύσει σχετική μελέτη στο Journal Elsevier. Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης: Αρθροπλαστική Ισχίου και Αποκατάσταση στο Σπίτι