εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μία σωτήρια επέμβαση που παρέχει βελτιωμένη λειτουργικότητα και έντονη ανακούφιση σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστάσεις οστεοαρθρίτιδας ή άλλες μορφές αρθροπάθειας. Τελευταία, η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας έχει δημιουργήσει ένα νέο προσανατολισμό στην επέμβαση αυτή με την εξατομίκευση της διαδικασίας.

Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες απεικόνισης και υπολογιστικού σχεδιασμού για να δημιουργήσει οδηγούς που προσαρμόζονται απόλυτα στη μοναδική ανατομία και τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Μέσω λεπτομερούς απεικόνισης της άρθρωσης του γόνατος και ανάλυσης των δεδομένων, οι χειρουργοί μπορούν να προσαρμόσουν την επέμβαση ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη εφαρμογή και ευθυγράμμιση της πρόθεσης.

Η εξέλιξη της αρθροπλαστικής γόνατος

Κατά την παραδοσιακή αρθροπλαστική γόνατος, χρησιμοποιούνται πολλά εργαλεία για την τοποθέτηση οδηγών και την αφαίρεση του κατεστραμμένου οστού και χόνδρου. Επιπλέον, τοποθετούνται εργαλεία εντός του μηριαίου οστού και της κνήμης για την τοποθέτηση και την ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων.

Στην εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος, οι οδηγοί κατασκευάζονται ειδικά για τον κάθε ασθενή, σύμφωνα με τη μοναδική του ανατομία. Κατά την επέμβαση, πέραν των εξατομικευμένων οδηγών, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία για τη σωστή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων, χωρίς την ανάγκη για οδηγούς που εισέρχονται μέσα στον αυλό των οστών. Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του χειρουργείου, συμβάλλοντας έτσι σε μία λιγότερο επεμβατική διαδικασία, με μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Πώς γίνεται η εξατομίκευση;

Η διαδικασία προσαρμογής ξεκινά με λεπτομερή απεικόνιση της άρθρωσης του γόνατος μέσω τρισδιάστατης αξονικής τομογραφίας. Οι εικόνες αυτές χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου του γόνατος, επιτρέποντας στους χειρουργούς να οπτικοποιήσουν ακόμη και τις πιο περίπλοκες λεπτομέρειες της άρθρωσης. Βασιζόμενοι σε αυτές τις πληροφορίες, σχεδιάζονται οδηγοί που προσαρμόζονται απόλυτα στη φυσική ανατομία του ασθενή, ενώ καταρτίζεται και το αντίστοιχο χειρουργικό πλάνο, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη εφαρμογή και ευθυγράμμιση.

Οφέλη

Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο, όπως:

  • Μικρότερες τομές και σημαντικά μειωμένη κάκωση των μαλακών μορίων
  • Αφαίρεση της ελάχιστης δυνατής ποσότητας οστού
  • Υψηλή ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων
  • Μικρότερη διάρκεια χειρουργείου
  • Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες επιπλοκές
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και ταχύτερη αποκατάσταση
  • Εξαιρετική κινητικότητα της χειρουργημένης άρθρωσης
  • Αυξημένη αντοχή των προθέσεων στο χρόνο

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Forbes, τεύχος Απριλίου 2024, στο περιοδικό Esquire, τεύχος Ιουνίου 2024 και στο shape.gr.