Η ρήξη αχίλλειου τένοντα μπορεί να οφείλεται σε οξύ τραυματισμό, συνήθως όμως προϋπάρχει κάποιου βαθμού φθορά. Συνήθως ο ασθενής αναφέρει ξαφνικό πόνο στη γάμπα, ο οποίος εμφανίστηκε κατά την έναρξη της άθλησης/ βάδισης/ τρεξίματος. Κλινικά εμφανίζεται με πόνο στη γάμπα και δυσκολία ή αδυναμία βάδισης. Χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα δύσκολη ή αδύνατη η στάση στις μύτες των ποδιών καθώς και η πίεση του πέλματος προς τα κάτω. Ψηλαφητικά παρατηρείται ένα κενό πάνω από την πτέρνα.

ρήξη αχίλλειου τένοντα

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται συνήθως κλινικά σε συνδυασμό με μια απλή ακτινογραφία, για τον αποκλεισμό κατάγματος της πτέρνας. Ενίοτε, η διάγνωση επιβεβαιώνεται μέσω μαγνητικής τομογραφίας, με σκοπό να αναζητηθεί και το ακριβές ύψος της ρήξης. Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος του υπερήχου, με σκοπό να διαπιστωθεί αν τα άκρα του αχιλλείου τένοντα συμπλιάζουν κατά την πελματιαία κάμψη του ποδός (πίεση του πέλματος προς τα κάτω)

Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη αχίλλειου τένοντα

Στην περίπτωση ρήξεως στη μεσότητα του αχιλλείου τένοντα, όπου τα άκρα του αχιλλείου τένοντα συμπλιάζουν κατά την πελματιαία κάμψη του ποδός είναι δυνατή η συντηρητική αντιμετώπιση με ειδική μπότα. Η μπότα αυτή διατηρεί μέσω ειδικών πάτων ή ειδικού μηχανισμού το πέλμα σε πελματιαία κάμψη. Η κάμψη του πέλματος μειώνεται ανά 3 εβδομάδες, με σκοπό μετά απ 9 εβδομάδες το πέλμα να επανέλθει στις 90 μοίρε.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση. Η αντιμετώπιση γίνεται μέσω τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας με τη βοήθεια ειδικών οδηγών και με τη χρήση ειδικών ραμμάτων Μετεγχειρητικά απαιτείται και πάλι ζρήση ειδικής μπότας.

Κίνδυνοι

Σπάνια μπορεί να προκληθεί κάποια λοίμωξη των μαλακών μορίων ή και νέα ρήξη αχίλλειου τένοντα.

Γενικές πληροφορίες

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό ραχιαία ή γενική αναισθησία. Ο ασθενής δεν παραμένει συνήθως στο νοσοκομείο. Δεν χρειάζεται αφαίρεση υλικών. Μετά την επέμβαση απαιτείται προσεκτική αποκατάσταση με χρήση ειδικής μπότας με σκοπό να αποφευχθεί μία νέα ρήξη αχίλλειου τένοντα.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2104832125, ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.