ρομποτική ορθοπαιδική figaro 2022

«Γρηγορότερη αποκατάσταση, μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερη κίνηση – αυτοί είναι οι στόχοι για έναν ασθενή που θα υποβληθεί σε αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου και του γόνατος του. Προς αυτή την κατεύθυνση ένας εξειδικευμένος Ορθοπεδικός έχει ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια του για ένα πιο άρτιο αποτέλεσμα και είναι η ρομποτική χειρουργική.»

Ποιοι είναι όμως οι υποψήφιοι ασθενείς για μια τέτοια επέμβαση;

Οι περισσότεροι ασθενείς που το γόνατο και το ισχίο τους είναι σε προχωρημένη φθορά εξαιτίας τραυματισμού η αρθρίτιδας είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για την συγκεκριμένη επέμβαση.

Υπάρχει όμως κάποιο ρομποτ που πραγματοποιεί την εγχείρηση;

Ξεκάθαρα όχι. Ο χειρουργός είναι αυτός που πραγματοποιεί την επέμβαση με την βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα που καθοδηγείται από έναν υπολογιστή.

Πως δουλεύει το ρομποτικό αυτο σύστημα;

Πριν την επέμβαση πραγματοποιείται αξονική τομογραφία ποδοκνημικής γόνατος και ισχίου στον ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση. Τα αποτελέσματα επεξεργάζονται στον υπολογιστή δημιουργώντας τρισδιάστατα μοντέλα με ακριβείς μετρήσεις των ανατομικων στοιχείων της περιοχής που είναι για Χειρουργειο. Ο στόχος είναι να προσφερθεί στον ασθενή μια καινούργια άρθρωση που να την αισθάνεται όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό του γόνατο η ισχίο. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο ρομποτικός βραχίονας βοηθάει έτσι ώστε ο σχεδιασμός και τοποθέτηση των εμφυτευμάτων να γίνει με ακρίβεια χιλιοστών σύμφωνα πάντα με το προεγχειρητικό πλάνο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής;

Η ακρίβεια με την οποία λειτουργεί το ρομποτικό σύστημα υποβοήθησης και προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με το ανθρώπινο μάτι, μειώνει τις βλάβες στους μυς και τους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις επομένως προσφέρει στον Ορθοπεδικό καλύτερη δυνατότητα τοποθέτησης και σταθεροποίησης των μοσχευμάτων με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη αποθεραπεία του ασθενή όπως και στην μεγαλύτερη μακροβιότητα των προθέσεων.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περδιοδικό Madame Figaro, τεύχος Δεκεμβρίου 2022