γυναίκες ορθοπεδικά προβλήματα

Τα ορθοπεδικά προβλήματα εκδηλώνονται πολλές φορές διαφορετικά σε άντρες και γυναίκες εξαιτίας των διαφορών στο ορμονολογικό προφιλ, την οστική δομή και τη μυική τους μάζα.

Ας δούμε λοιπόν τρεις πολύ συχνές ορθοπεδικές παθήσεις στις γυναίκες.

Οστεοπόρωση

Επειδή το επίπεδο των οιστρογόνων στις γυναίκες μειώνεται σταδιακά με την ηλικία, με αποκορύφωμα την περίοδο της κλιμακτηρίου,μειώνεται και η οστική μάζα με αποτέλεσμα τα οστά να αδυνατίζουν και να γίνονται πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Η σωματική άσκηση, όπως και μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει τα οστά να είναι πιο ανθεκτικά στο πέρασμα του χρόνου.

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Τα διαστρέμματα στις γυναίκες είναι πιο συχνά σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους άντρες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Η πιο ισχυρή θεωρία σε σχέση με αυτό είναι ότι οι γυναίκες έχοντας μια πιο αδύνατη οστική δομή σε σχέση με τους άντρες, καθώς και μια μειωμένη μυϊκή μάζα μπορεί να είναι πιο ευάλωτες σε διαστρέμματα. Επίσης, έχοντας πιο χαλαρές αρθρώσεις εξαιτίας κατασκευής, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για συνδεσμικές βλάβες γύρω από την ποδοκνημική.

Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ)

Ανατομικά η γυναικεία λεκάνη είναι πιο ανοιχτή και τα γόνατα πιο βλαισά επιφέροντας μεγαλύτερο στρες στους μυς και στους τένοντες που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις κυρίως σε αθλήματα που απαιτούν άλματα ή στροφικές κινήσεις, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το σκι, το τένις. Συνδυαστικά, έχει αποδειχθεί ότι και το διαφορετικό ορμονολογικό προφίλ των γυναικών, λιγότερη τεστοστερόνη και περισσότερα οιστρογόνα, αυξάνουν τη χαλαρότητα σε τένοντες και συνδέσμους και οδηγούν σε μεγαλύτερο ρίσκο ρήξεως προσθίου χιαστού.

Υπάρχουν όμως προγράμματα νευρομυικής προπόνησης που δουλεύοντας τα άλματα, το τρέξιμο και άλλες κινήσεις βοηθούν στην σταθεροποίηση του σώματος κατά την διάρκεια της άσκησης.

Τα προγράμματα πρόληψης τραυματισμών από εξειδικευμένους ορθοπεδικούς, φυσικοθεραπευτές και φυσιάτρους μπορούν να προσφέρουν άριστα αποτελέσματα αποτρέποντας τους συχνούς αυτούς τραυματισμούς.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Madame Figaro – Τεύχος Απριλίου 2023